MCQ on RDBMS – The article contains collections of multiple choice questions which is suitable for Bsc IT, BscCSIT, BIT, Computer Engineering, IT Officer, Computer Operator, BCA etc.

MCQ on RDBMS Database Management System MCQ questions with answers pdf
MCQ on RDBMS Database Management System MCQ questions with answers pdf

MCQ on RDBMS

1. A _________ is an organized collection of data.

a. Data

b. Information

c. Database

d. None of these

Answer: c. Database

2. __________ can visualize as a container of information.

a. Data

b. Information

c. Database

d. None of these

Answer: c. Database

3. Identify which of the following can be use as database programs to organize the data as per your business need.

a. MySQL

b. Microsoft Access

c. OpenOffice.org Base

d. All of these

Answer: d. All of these

Also Read :   Computer Network Multiple Choice Questions and Answers pdf

4. DBMS Stands for _____________________.

a. Data Management System

b. Data Manipulation Structure

c. Design Build System

d. Database Management System

Answer: d. Database Management System

5. A Database Management System allows a person to ______ from a computer.

a. organize data

b. store data

c. retrieve data

d. all of the above

Answer: d. All of the above

6. A _______ is an integrated collection of data records, files, and other objects.

a. data

b. information

c. database

d. All of the above.

Answer: c. database

7. Storage of same data in multiple files, called

a. Data Integrity

b. Data Secuirty

c. Data Redundancy

d. Data Consistency

Answer: c. Data Redundancy

8. The data is accurate and consistent. It means

a. Data Integrity

b. Data Security

c. Data Redundancy

d. Data Consistency

Answer: a. Data Integrity

9. Collection of similar records creates a ___

a. Tuple

b. Records

c. Fields

d. Table

Answer: d. Table

10. RDBMS stands for

a. Relational Database Management System

b. Relational Data Management System

c. Relation Database Management System

d. Relation Data Master System

Answer: a. Relational Database Management System

11. Which of the following is not a key in RDBMS?

a. Primary Key

b. Secondary Key

c. Composite Primary Key

d. Foreign Key

Answer: b. Secondary Key

12. A ______ is a unique value that identifies a row in a table.

a. Primary Key

b. Secondary Key

c. Composite Primary Key

d. Foreign Key

Answer: a. Primary Key

13. When primary key constraint is applied on one or more columns then it is known as ___

a. Primary Key

Also Read :   Computer Network Multiple Choice Questions and Answers pdf

b. Secondary Key

c. Composite Primary Key

d. Foreign Key

Answer: c. Composite Primary Key

Database Management System MCQ questions with answers pdfComputer Network Multiple Choice Questions and Answers pdf
Computer Network MCQMCQ on RDBMS
Make PDF Size smallercad to pdf converter
How to mine crypto Android PhoneDownload Windows 11 iso file
What is DNS record?Funny Wifi Names
5/5 - (4 votes)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here